SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

co to jest hydrolizat

  • [...] nie ma dużego lub żadnego odzwierciedlenia w faktach. Dlatego polecam książki wydawnictwa PZWL oraz publikacje w rodzaju autorstwa Brada Schoenfelda „Strong & Sculpted” (jest do znalezienia w wersji anglojęzycznej, w sieci). Zakończenie Wbrew obiegowym opiniom, wcale nie musisz wykonywać interwałów ani aerobów. Chudnięcie zależy od deficytu, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18628 Data: 2020-01-17 17:49:01
  • Suplementy na stawy dla biegaczy

    Artykuł
    Suplementy

    Bieganie staje się coraz bardziej popularne, co nie zmienia faktu, iż w wydaniu długodystansowym z reguły wcale nie jest zdrowe. Tak samo, jak amatorsko uprawiana kulturystyka jest wskazywana, jako wzór aktywności wiążącej się z minimalnym ryzykiem odniesienia kontuzji, o tyle już w odmianie ekstremalnej wcale nie musi być zdrowa. Tym bardziej, iż [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4186 Data: 2018-09-25 12:45:22
  • Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8834 Data: 2020-05-18 18:28:59
  • Masa mięśniowa jest celem każdego faceta, choć wielu z nich o tym nie wie. Często słyszy się, gdy dany mężczyzna widzi zdjęcia profesjonalnych kulturystów: „ja nie chcę być aż tak wielki”. Problem w tym, iż osoby ze zdjęć poświęciły wiele lat i wcale nie stosują tylko odżywek oraz suplementów, często to ciężka farmakologia. Poza tym w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18660 Data: 2018-08-19 18:10:54
  • Glikogen, fruktoza - jak to jest?

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] w książkach (np. Katarzyny Matella „Poradnik trenera. Body logistic system”, artykułach na stronach internetowych, np. Mikołaja Żeglińskiego) okazuje się, iż fruktoza jest w stanie uzupełniać glikogen mięśniowy. Dlaczego? Bo w wątrobie człowieka 50% fruktozy jest konwertowane do glukozy, 25% do mleczanów i ~15% do glikogenu (wątrobowego). [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2890 Data: 2019-03-13 09:50:36
  • Wspieranie produkcji białek kolagenowych w organizmie możliwe jest głównie poprzez odpowiednie odżywianie ciała. Białka te stanowią najważniejsze struktury budulcowe tkanek i istnieje wiele czynników, które mogą ich wytwarzanie spowolnić. Może to mieć konsekwencje nie tylko w kontekście wyglądu skóry, włosów czy paznokci, ale również kondycji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 107476 Data: 2023-03-31 15:31:11
  • Bieganie jest jedną z bardziej eksploatujących ciało dyscyplin, dlatego odpowiednia dieta i suplementacja odgrywają tu niebagatelną rolę. Dodatkowo osoby, którym zależy na optymalizacji treningu, np. pod kątem redukcji tkanki tłuszczowej, nie mogą polegać na losowym dobieraniu związków - wszystko powinno mieć uzasadnienie. Węglowodany i białko [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4027 Data: 2020-06-01 08:15:00
  • [...] żadnego znaczenia, iż tezy ww. mentora nie znajdują odzwierciedlenia w badaniach naukowych. Teza nr 1 „Po treningu mamy niski poziom glikogenu”, „glikogen jest wypłukany”… Wspomniane tezy nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Dlaczego? Bo aby zużyć większość glikogenu należy pracować z dużą intensywnością [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14889 Data: 2018-03-11 11:44:40
  • Białko - jak i kiedy brać, aby rosnąć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Białko jest niezbędnym elementem diety kulturysty. Wokół stosowania protein powstało wiele mitów, a każdy z bywalców klubów ma swoje zdanie w tej kwestii. Proteiny dla hipertrofii – ile i kiedy? Na początek przyjrzyjmy się, które stwierdzenia są prawdziwe, a które są jedynie nadinterpretacją lub ewidentnym fałszem. Bardzo często specjaliści [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7213 Data: 2019-01-20 17:05:18
  • [...] czy gainera). Osoby cięższe muszą umieścić więcej białka w każdym posiłku. 185 g piersi z kurczaka dostarcza ~40 g protein. W każdym posiłku ilość węglowodanów dobierana jest w zależności od zapotrzebowania. Przy założeniu dostarczania 560 g węglowodanów dziennie, wychodzi ~93 g węglowodanów w każdym posiłku. Przy założeniu 1,5 g tłuszczów na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5597 Data: 2019-11-02 08:47:49
  • [...] 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła aż 26.7% mniej energii z pizzy, a to jest bardzo duża różnica (305 kcal) w eksperymencie 1 podawanie 10-40 g koncentratu białka serwatkowego zmniejszyło poposiłkowe stężenie glukozy we krwi (białko nasila [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1788 Data: 2020-10-23 11:46:46
  • Czy odżywki wysokobiałkowe są dla nastolatka? To pytanie najczęściej zadają zatroskani rodzice, rzadziej można je usłyszeć z ust zainteresowanego nastolatka.  Czy odżywki wysokobiałkowe są bezpieczne? Jeśli tylko producent zadbał o właściwy proces technologiczny i sprawdzone źródło dostawy surowców, dla osób zdrowych są całkowicie bezpieczne. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4638 Data: 2021-06-23 16:28:27
  • Jest to jedno z częściej zadawanych pytań przez osoby, które postanowiły zadbać o swoje zdrowie, poprawić wygląd swojej sylwetki lub/i rozbudować mięśnie/wzmocnić ich siłę po to, aby podnieść swoje umiejętności w wybranej dyscyplinie sportowej.  Kiedy zwiększać ciężar? Jest to temat na osobny artykuł, jednak w największym skrócie warto [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5950 Data: 2021-01-21 17:59:11
  • Gainery są popularnymi produktami dla osób aktywnych, ich celem jest dostarczenie wysokiej dawki energii w formie płynnego koktajlu. Zazwyczaj są to odżywki, które podzielone są ze względu na ilość procentową białek, a najbardziej popularnym przedziałem jest ich 10-20% zawartość. Wysoka koncentracja węglowodanów w produktach tego typu sprawia, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7481 Data: 2018-09-25 13:13:19
  • Jakie kabanosy wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] się też na jakość produktu i jego smak. Dodatkowym wyznacznikiem może być ilość mięsa, jaka została użyta do wyprodukowania 100 g produktu. Jednak należy pamiętać, że nie jest to jedyny wyznacznik jakości, gdyż ilość użytego mięsa jest uzależniona od stopnia wysuszenia. Im wyższa zawartość mięsa, tym produkt bardziej wysuszony. Jeśli planujemy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 35426 Data: 2017-08-07 10:03:11
  • Wykorzystanie odżywki białkowej w suplementacji sportowej jest zjawiskiem dość powszechnym. Osoby trenujące korzystają z tego typu udogodnienia żywieniowego, aby nie tylko nieco ułatwić sobie utrzymywanie diety, ale i dać sobie pewną przewagę w najbardziej newralgicznych okresach dnia treningowego, czyli okresu okołotreningowego. Zazwyczaj osoby [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18789 Data: 2018-08-02 08:35:39
  • [...] kontekście odchudzania, znacznie bezpieczniejsze są posiłki wysokotłuszczowe, dostarczające mniej węglowodanów. Jeśli chodzi o wpływ protein na stężenie insuliny, to zwykle jest krótkotrwały, chyba że dołączamy białko do dużej porcji węglowodanów (100 - 150 g w porcji). Notabene porcja zdrowych tłuszczów może hamować odpowiedź ustroju na posiłek [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4426 Data: 2020-12-12 09:50:27
  • Jak brać białko?

    Artykuł
    Suplementy

    Trening siłowy jest jedną z form aktywności fizycznej, które powodują, że nasze zapotrzebowanie dobowe na białko wzrasta. Z tego też względu, w oczach osób trenujących to właśnie proteiny uznawane są za najbardziej potrzebny makroskładnik dietetyczny, który wspomaga regenerację i rozbudowę masy mięśniowej. Nic w tym dziwnego, gdyż białko uważane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3576 Data: 2018-09-02 16:52:50
  • [...] z kazeiną czy białek jaja. Przerażenie budzi sama forma (proszek) oraz dostarczanie dużych ilości protein. Niektóre osoby sądzą, iż opakowania odżywek świadczą o tym, iż jest to coś „chemicznego”. Cóż, w dyskontach i małych sklepach spożywczych bez trudu znajdziesz produkty będące szczytowymi osiągnięciami w dziedzinie konserwacji, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3715 Data: 2017-09-07 09:52:05
  • „Ładowanie” węglowodanami jest techniką zwiększania ilości „paliwa” w mięśniach. Czy warto ją stosować? I tak i nie. „Ładowanie” mięśni zwykle polega na ograniczeniu podaży węglowodanów w określonym czasie przed zawodami, a następnie podawaniu bardzo dużych ilości w krytycznym okresie przed startem (np. 24-30 h). Skąd wzięły się te ramy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3386 Data: 2020-08-08 09:37:59